4 saker att tänka på när du flyttar hemifrån

Att flytta hemifrån för första gången är otroligt spännande. Men det kan också vara aningen överväldigande, speciellt om du tidigare inte haft så mycket ansvar för moment och detaljer som ingår i att bo ensam. Mellan uppståndelsen att flytta till sin egen lya och oron inför att behöva lämna sin komfortzon finns det en lista över saker man bör tänka på när du flyttar hemifrån för att flytten ska ske så smidigt som möjligt.

Här är de goda nyheterna: vi har alla varit i din situation. Att flytta hemifrån – även om det innebär att flytta in med rumskamrater eller din andra hälft – är en upplevelse alla kommer behöva genomgå. Nu inför din tur så har vi samlat våra bästa flytta hemifrån tips för att du ska kunna slappna av i axlarna, omfamna det spännande i flytten och skapa din helt nya och egna komfortzon – ditt hem.

1. Se till det ekonomiska först

Först av allt: gör en flytta hemifrån budget. Även om du har ett jobb eller tar studentlån kan det fortfarande vara besvärligt att ta över alla kostnader som sina föräldrar tagit hand om förut. Det inkludera hyra, mat, elektricitet, vatten och internet. 

I din flytta hemifrån budget, börja med att skriva ned hur stor inkomst du har varje månad. Som en tumregel bör din hyra aldrig överstiga 30% av denna summa. Ta reda på hur mycket du har kvar efter du betalat hyran och dra sedan av kostnaderna för hushållskringskostnader (vatten, el, värme, etc). 

Resterande pengar behövs för att köpa andra nödvändigheter som mat, hygienartiklar och för transport. Har du pengar över är det alltid en god idé att börja spara redan i ett tidigt stadie.

2. Ta reda på om du vill (och kan) bo ensam

Att skaffa en rumskamrat är ett bra sätt att fördela kostnader och spara pengar. Det kan även vara trevligt att dela bostad med någon om du flyttar hemifrån för första gången. Men, vissa föredrar helt enkelt att bo ensamma. Du måste själv väga fördelarna mot nackdelarna med en rumskamrat. 

3. Lär dig alla grundläggande hushållssysslor

Det är enkelt att skylla på dina föräldrar att du inte lärt dig de grundläggande hushållssysslorna när du flyttar hemifrån. Börja i god tid, be dina föräldrar om tips och råd om allt från att städa och tvätta till att laga mat för att du ska kunna bo bekvämt ensam. På så vis blir övergången till att bo ensam mycket smidigare. 

Här är några saker vi rekommenderar att ta dig tiden att lära:

 • Grundläggande städning
  – Damma
  – Sopa, moppa och dammsuga
  – Rengöra toalett
  – Bädda en säng
 • Grundläggande tvättning
  – Använda en tvättmaskin och torktumlare
  – Vika
  – Stryka
 • Grundläggande matlagning
  – Handla
  – Tillaga enkla måltider

Kör du fast, kom ihåg att du alltid har både internet att fråga, såväl som dina föräldrar eller släkt och vänner. 

4. Skapa en flyttplan

Att flytta är kan vara stressigt och knepigt oavsett om det är någons 20:e gång eller första gången du flyttar hemifrån. Vår rekommendation är att skapa en flyttplan.

Så vad ingår i en flyttplan?:

 • Ta reda på om du behöver anlita en flyttfirma eller hyra en lastbil. Eftersom du flyttar hemifrån för första gången är chansen stor att du inte har alldeles för många möbler att transportera. Men detta varierar självklart från fall till fall. Att anlita en flyttfirma är en väldigt bekväm lösning som säkerställer att allting går snabbt, smidigt och säkert. 
 • Köpa in flyttboxar och annat flyttmaterial. Vad exakt för flyttmaterial behöver du för att flytta dina ägodelar säkert, och hur mycket behöver du? Detta kan vara svårt att veta och även för detta moment är det alltid en bra idé att ta hjälp av en flyttfirma. Vi på Actus Flytt har lång erfarenhet av att flytta och både vet och har allting som behövs för att dina ägodelar ska vara i tryggt förvar.
 • Organisera och göra dig av med saker. Du har bott i ditt barnhem i många år. Så även om du bara ska packa ihop sakerna i ditt sovrum bör du passa på och göra dig av med saker som inte längre behövs.
 • Packa ihop dina ägodelar. Att packa ihop tar längre än du tror. Kom också ihåg att märka allting ordentligt så det blir enkelt att packa upp i den nya bostaden. Detta är annars du något kan få hjälp med av Actus Flytt. Vi ser till att allting packas säkert för att sedan enkelt kunna packas upp.

Följ ovan nämnda flytta hemifrån tips när du ska flyga ur boet för första gången, så kan vi garantera att flytten kommer gå smidigt. Actus Flytt erbjuder skräddarsydd privatflytt i Stockholm med omnejd men utför alla typer av flytta inom Sverige, även internationella flyttar med våra globala samarbetspartners. Kontakta oss idag så hjälper vi dig flytta hemifrån snabbt och säkert.