Guide – Flyttstädning lägenhet

När det kommer till flyttstädning för en lägenhet har du två alternativ: göra det på egen hand, eller boka flyttstädning från ett företag som Actus Flytt. Om du hyr lägenheten och har en säkerhetsdeposition kan det vara värt att boka flyttstädning för att säkerställa att du får pengarna tillbaka. 

En flyttstädning kräver också både kunskap och innefattar många arbetstimmar. Tack vare RUT-avdraget är det ofta billigare än vad man tror att boka flyttstädning, hela 50% av kostnaden betalas av staten. Kontakta Actus Flytt så berättar vi mer om pris för vår flyttstädning av en lägenhet.

Måste man verkligen flyttstäda?

Ofta, inte alltid. Det beror helt och hållet på vilket avtal du har för din lägenhet. I många fall går det att förhandla bort detta till exempel genom att erbjuda en snabbare inflyttning eller något typ av prisavdrag för att slippa flyttstädningen av din lägenhet. Bor du i en hyresrätt finns det sällan några möjligheter att komma ifrån flyttstädningen. 

Notera att det dock är minst lika enkelt, om inte enklare, att bara boka flyttstädning.

Vad händer om jag inte utför flyttstädningen korrekt?

Om du enligt avtal är skyldig att utföra flyttstädningen men slarvar riskerar du att åka på att betala ersättning eller förlora din säkerhetsdeposition. Det är relativt vanligt att den som tillträder en ny bostad efter dig ofta inte är nöjda med slutresultatet. Detta beror framförallt på slarv, dålig planering eller helt enkelt bristfällig kunskap om vad som gäller för en flyttstädning. 

Detta slipper du oroa dig för om du istället väljer att boka flyttstädningen från ett företag. Som sagt, det blir oftast billigare i längden på grund av att flyttstädning täcks av RUT-avdraget. 

Checklista vid flyttstädning av lägenhet

Om du av någon anledning ändå skulle vilja sköta flyttstädningen på egen hand så rekommenderar vi att följa denna checklista för flyttstädning av en lägenhet så du inte riskerar att bli ersättningsskyldig:

 • Rengör spisens ovan- och undersida samt vägg
  Matrester och fett letar sig lätt ned i springorna mellan spisen och kringliggande väggar. Dra ut spisen och rengör alla dess sidor såväl som väggarna.
 • Torka av kökskåp och hyllor
  Ta ut innehållet ur alla dina skåp och torka rent dem både invändigt och utvändigt.
 • Putsa fönster
  Genomför en fullständig rengöring av dina fönster. Det räcker inte bara med insida och utsida, utan rengör även mellan glasen.
 • Rengör på och bakom element
  Det samlas ofta damm i svåråtkomliga miljöer som element. Rengör så noggrant som möjligt även bakom elementet. Kom bara ihåg att stänga av det innan så du inte riskerar att bränna dig.
 • Torka av alla rör i badrum och tvättstugor
  Badrum och tvättstugor har ofta flera synliga rör som behöver rengöras noggrant.
 • Rensa golvbrunnar
  Golvbrunnar samlar sakta men säkert ihop stora mängder smuts och skräp som riskerar att täppa igen rören. Om du inte redan rengör dem regelbundet sedan innan, se till att göra det under flyttstädningen. Undvik att använda frätande rengöringsmedel som riskerar skada plaströr och packningar.
 • Rengör tak och väggar
  Ett ofta bortglömt städområde är tak och väggar. Men detta är något som ofta inspekteras efter en flyttstädning. Torka av alla väggar och tak för att se till så att inget damm eller spindelväv finns närvarande. 

Boka flyttstädning från Actus Flytt

Men i slutändan är det enklaste, mest effektiva och smidigaste lösningen att boka flyttstädning från ett företag som Actus Flytt. Tänk dig själv att behöva utföra flyttstädning av en kraftigt möblerade lägenhet. Det kommer ta en oerhört lång tid som är bättre spenderat på andra saker inom flytten. 

Kontakta Actus Flytt och boka flyttstädning av din lägenhet idag. Utöver flyttstädningen erbjuder vi ett komplett utbud av flyttjänster för varje del av en flytt, från hoppackning och bärhjälp, till transport och uppackning och montering av möbler.