Hur man bör packa ömtåliga föremål inför en flytt

Om man har anlitat en flyttfirma inför sin flytt bör man alltid upplysa denne om det finns ömtåliga eller otympliga föremål såsom tavlor, stora eller sköra konstverk eller porslin- och glasföremål, piano mm.

Nedan följer några tips hur man packar på bästa sätt för att skydda sina ägodelar under en flytt.

Bra material och skyddsplast

Flyttlådor kan användas för att packa det mesta såsom köksredskap, toalettartiklar, foton, böcker, kläder och mycket annat. Det man noga bör kontrollera är att botten av lådan är hel och håller för innehållet. För större föremål som tavlor och konstverk, är det bäst att använda tålig plast, tex bubbelplast och sätta fast kartongbitar som skyddar ramen.Bortsett från plast och lådor kan man även behöva tejp, sax och papper. En markeringspenna är bra att ha tillhands för att skriva innehållet av lådan för att på så vis lättare planera och placera ut lådan på den nya platsen.

Linda in 

När man packar tavlor, stora som små, kan man använda sig av ett gammalt, men rent lakan för att skydda ram och motiv. Även bubbelplast och kartong skyddar tavlor på ett bra sätt under en flytt. Man bör alltid använda rena handskar vid hantering av tavlor. När man packar porslin och ömtåliga saker, bör man noggrant

linda in dessa i tidningspapper eller bubbelplast och tejpa noggrant runtom. Tänk på att inte lägga ömtåliga saker i botten av lådan. Börja alltid med det mest tåliga för att slutligen lägga ömtåligt på toppen. Tänk även på att skriva på lådan om den innehåller extra ömtåliga saker eller glas, då kan den som ska flytta lådorna bära dessa försiktigt och undvika att ställa dom i botten av en stapel.

Flyttlådor

Se till att använda särskilda flyttlådor vid packningen. Dessa lådor är speciellt anpassade för att klara av tunga föremål och man får dessutom plats med mycket. Tänk dock på att inte packa för mycket så att botten lossnar. Flyttlådor viks på ett speciellt sätt som är gjort för att hålla, men vill man vara på den säkra sidan kan man förstärka botten med tejp.

Lådor i lådor – Små föremål, lösa foton, papper mm kan packas i en mindre separat låda (exempelvis en gammal skokartong). Denna låda kan sedan läggas ner i den större, på så vis håller man ordning och reda i lådorna och förenklar vid uppackning.

När allt är nedpackat, markera utsidan av lådan, (ej på toppen då lådorna staplas ovanpå varandra) på båda sidor, “Fragile” och dess placering såsom; vardagsrum, sovrum, kök etc.

För fler tips och råd inför flytten besök Actus Flytt – en flyttfirma i Stockholm. Mer information kan hittas på deras hemsida.

”Åsikterna i den här texten är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis ActusFlytts åsikter.”